Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering Oostzaan

maandag 19 april 2021

19:30 - 21:30
Locatie

Starleaf-vergadering

Voorzitter
M.W. Jaeger
Toelichting

Dit is een voorlopige agenda.


Het is NIET mogelijk om bij de vergadering aanwezig te zijn in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus. De vergadering is live via onderstaande link te volgen en later terug te zien op de website. http://ris2.ibabs.eu/Oostzaan

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1.a
    Opening
  2. 1.b
    Quorum en loting
  3. 1.c
    De minuut van Bart
  4. 2

    Er zijn 6 moties vreemd aan de orde van de dag ingediend. Voorgesteld wordt deze te behandelen als agendapunt 16a tot en met 16f.

    Besluit

    Zes moties vreemd worden toegevoegd aan de agenda als agendapunt 16 tot en met 16f. Op voorstel van de heer Stokvis wordt besloten 16f eerst te behandelen, en daarna 16a tot en met 16e. Op voorstel van de voorzitter wordt agendapunt 9 van de agenda afgevoerd.
    De agenda is aldus gewijzigd vastgesteld.

  5. 3

    Wethouder Dral doet mededeling over twee digitale bijeenkomsten op 22 en 28 april 2021 waarin windturbines aan de orde komen.

  6. 4

    Voor raadsleden die aanwezig waren in de vergadering van 15 maart is het mogelijk de Besluitenlijst Besloten Raadsvergadering 15 maart 2021 bij de griffier in te zien.

    Besluit

    De besluitenlijsten zijn ongewijzigd vastgesteld.

  7. 5

  8. 6

    Besluit

    De lijst toezeggingen is ongewijzigd vastgesteld.

  9. 7

    Besluit

    De lijst schriftelijke vragen is ongewijzigd vastgesteld.

  10. 8

    Besluit

    De lijst moties is ongewijzigd vastgesteld.

  11. 9

    Dit agendapunt is vervallen.

  12. 10

    In artikel 107d van de Gemeentewet is bepaald dat de raad de vervanging van de griffier regelt. De vervanging van de griffier is op dit moment niet geregeld. De raad wordt voorgesteld mevrouw Z.A. de la Cruz met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2021 aan te wijzen als plaatsvervangend griffier.

    Besluit

    met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2021 mevrouw Z.A. de la Cruz aan te wijzen als plaatsvervangend griffier

    zonder hoofdelijke stemming aangenomen

  13. 11

    De Provincie Noord-Holland heeft aan alle gemeenteraden in de regio Zaanstreek-Waterland gevraagd of zij samen met de provincie willen kijken naar de toekomstige samenwerking. Belangrijkste onderwerp daarbij is natuurlijk op welke terreinen je zaken samen doet en waar je het als gemeente alleen wilt doen. Deze vraag is met name voor de kleinere gemeenten in onze regio belangrijk omdat het gaat over de vraag in hoeverre zij (dus ook Oostzaan) in staat zijn om hun gemeentelijke taken allemaal hoed uit te voeren. Omdat dat niet altijd op rolletjes loopt moeten we ook in Oostzaan bedenken hoe we ons in de toekomst willen organiseren, hoe en met wie we willen samenwerken. Met dit voorstel geven we aan dat met de provincie te willen bespreken.


    Naar aanleiding van de behandeling in de commissie op 12 april 2021 zijn twee wijzigingen aangebracht in de concept beantwoordingsbrief. Deze zijn geel gemarkeerd.


    Amendement 21A11 GroenLinks brief aan PNH is verworpen met 4 stemmen voor (CDA, Taams) en 7 stemmen tegen.

    Besluit

    de brief van de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland inzake verzoek om perspectief op samenwerking in de regio Zaanstreek Waterland d.d. 5 maart jl, kenmerk 147278/1587880, te beantwoorden conform bijgevoegde brief, kenmerk 679452

    zonder hoofdelijke stemming aangenomen

    2 - OZ Ingekomen stukken

    Afzender
    Provincie Noord-Holland
    Burgemeester
    Fractie PvdA
    Griffier Oostzaan en Lansmeer
    Provincie Noord-Holland

    4 - OZ Amendementen

    Titel
    Amendement 21A11 GL RV 21/21 brief aan PNH
  14. 12

    Oostzaan ligt in de metropool Regio Amsterdam die reikt van Haarlem tot Hilversum en van Zaanstad tot de Haarlemmermeer. Met dit stuk wordt voorgesteld intensiever binnen die regio te gaan samenwerken om drie doelen te bereiken en 'een metropool van grote klasse' te worden namelijk:

    1. De meest inventieve regio van Europa, met de best opgeleide bevolking;
    2. Een regio voor iedereen, naar de menselijke maat;
    3. Een duurzaam en verbonden regio.

    Probleem bij de samenwerking is dat de MRA geen officieel bestuurlijk democratisch gekozen bestuur heeft, maar we natuurlijk ondanks dat we met heel veel raadsleden, wethouders en burgemeesters zijn toch snel willen kunnen handelen. Daarom zit in dit voorstel ook een idee om de MRA simpeler te besturen.


    Amendement 21A10 CDA (nieuwe opdracht MRA transitiecommissie) is verworpen met 2 stemmen voor (CDA) en 9 stemmen tegen.
    Amendement 21A09 PvdA (reactie ZaWa op Voorstellen van de transitiecommissie MRA) is aangenomen met 9 stemmen voor en 2 tegen (CDA).

    Besluit

    in te stemmen met de gezamenlijke reactie MRA Zaanstreek-Waterland m.b.t. de voorstellen van de Transitiecommissie MRA (kenmerk: 684272) met de volgende wijzigingen:

    1. wijziging van “raadstafel” in de tweede zin onder ‘Sterke MRA, sterke democratische controle’ op pagina 2 in “MRA Raadtafel”;
    2. toevoeging van de zin:
      “Ook stellen wij voor concreter aan te geven wat het adviesrecht van de MRA Raadtafel omvat en welke rol de Raadtafel overigens kan vervullen in proces en planning van de MRA.”
       direct voorafgaand aan de zin “Terecht stelt het stuk dat de basis voor de MRA wordt gevormd door de zeven deelregio’s.” (laatste zin op pagina 2)

    geamendeerd (na amendement 21A09 PvdA) aangenomen met 9 voor en 2 tegen (CDA)

    2 - OZ Ingekomen stukken

    Afzender
    Metropoolregio Amsterdam (MRA)

    4 - OZ Amendementen

    Titel
    Amendement 21A09 PvdA bij RV 21/19 Reactie ZW op Voorstellen van de transitiecommissie MRA
    Amendement 21A10 CDA RV 21/19 Nieuwe opdracht MRA transitiecommissie
  15. 13

    Schuldhulpverlening is de wettelijke hulp die gegeven wordt aan inwoners met problematische schulden. De wet gemeentelijke schuldhulpverlening is met ingang van 2021 gewijzigd; de gemeente moet, uiterlijk binnen 8 weken, een beschikking schuldhulpverlening afgeven. Voorgesteld wordt dit in de Verordening schuldhulpverlening aan te passen.

    Besluit

    de Verordening beschikkingstermijn schuldhulpverlening Gemeente Oostzaan 2021 met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 vast te stellen.

    zonder hoofdelijke stemming aangenomen

  16. 14

    Het sociaal domein is de verzamelnaam voor heel veel sociale zaken in Oostzaan denk daarbij aan bijstandsuitkeringen, de maatschappelijke opvang, de jeugdzorg, participatie van mensen, mantelzorg, enzovoort. De Visie Sociaal Domein is bedoeld als inspiratie tekst voor de manier waarop de gemeente die sociale rol in Oostzaan wil invullen Hierbij gelden 3 uitgangspunten:

    1. We werken gericht op eenvoud, integraliteit, we richten ons met name op preventie en innovatie;
    2. de Oostzaner met zijn vraag staat centraal; de inhoud is leidend, de vorm volgt en ondersteund;
    3. een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan en mag doen.

    Deze visie vormt het kader van de nog te volgen beleidsnota die precies aangeeft hoe we willen werken.

    Besluit

    de visie sociaal domein vast te stellen.

    zonder hoofdelijke stemming aangenomen

  17. 15

    Inmiddels is de GGD bij iedereen bekend vanwege hun rol bij het testen en de vaccinatie tegen Corona. De GGD doet nog veel meer voor de volksgezondheid. Ieder jaar geven ze in maart/april aan de gemeenten op hoeveel ze verwachten dat hun diensten volgend jaar gaan kosten en wat ze ervoor gaan doen.

    Besluit

    - kennis te nemen van de concept kadernota 2022 van de GGD Zaanstreek Waterland;
    - het Algemeen Bestuur van de GGD Zaanstreek Waterland te berichten, middels bijgevoegde brief met nummer 680143, dat in de concept kadernota aanleiding wordt gezien om een zienswijze in te dienen.

    zonder hoofdelijke stemming aangenomen

  18. 16

    Wanneer moties vreemd aan de orde van de dag worden ingediend worden deze aan het eind van de vergadering behandeld.
    Een motie vreemd aan de orde van de dag is een uitspraak van de gemeenteraad over een onderwerp dat niet op de agenda van de gemeenteraad staat. Vaak is dit een opdracht van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders. Een of meerdere raadsleden stellen zo’n motie voor. De indieners lichten hun voorstel toe, het college geeft aan wat zij ervan vindt. De gemeenteraad discussieert kort over het voorstel en stemt dan vervolgens over de vraag of de opdracht ook daadwerkelijk aan het college gegeven zal worden.

  19. 16.a

    De motie is door de indiener ingetrokken.

    Besluit

    voorgesteld besluit:
    verzoekt het college:

    1. de raad te berichten of het contract met Sweco de gemeente Oostzaan de mogelijkheid beidt (of die mogelijkheid niet in de weg staat) om aan Sweco betaalde vergoedingen terug te vorderen nu blijkt dat de adviezen van Sweco geen waarde hebben gehad;
    2. twee plaatsen op het Zuideinde aan te wijzen waar drempels en/of versmallingen gerealiseerd kunnen worden op het moment dat de financiële positie van de gemeente dat toelaat, en indien dit op geen enkele plek mogelijk is vanwege mogelijke schades aan panden, dit oordeel met metingen te onderbouwen

    5 - OZ Moties

    Onderwerp
    21M06 GL Projectevaluatie Zuideinde
  20. 16.b

    Besluit

    voorgesteld besluit:
    verzoekt het college:
    de renovatie van de Kerkstraat zodanig in te richten dat na de renovatie het gemotoriseerd verkeer niet te hard rijdt (en niet bijvoorbeeld gemiddeld 83 tot 87% te hard zoals op dit moment op het Zuideinde het geval is)

    de motie is verworpen met 4v (GL,Flens), 7t

    5 - OZ Moties

    Onderwerp
    21M07 GL Plan renovatie Kerkstraat
  21. 16.c

    Besluit

    voorgesteld besluit:
    verzoekt het college:

    1. het Recreatieschap te vragen ook de gemeenteraad Oostzaan als participant uit te nodigen om deel te nemen aan de participatie bij de diverse onderwerpen/projecten die plaats vinden op het grondgebied van Oostzaan;
    2. het Recreatieschap te verzoeken hiervoor het benodigde budget in haar begroting te laten alloceren

    de motie is verworpen met 3v (GL), 8t

    5 - OZ Moties

    Onderwerp
    21M08 GL Participatie bij Uitvoeringsprogramma Twiske-Waterland
  22. 16.d

    Besluit

    Voorgesteld besluit:
    roept het college op een duidelijke en volledige uitspraak te doen over wat volgens het college de Natura-2000 wet- en regelgeving, inclusief het Europese recht op dit terrein, toestaat in het natuur- en recreatiegebied het Twiske. Bij deze uitspraak wordt gevraagd om een gedocumenteerde onderbouwing te verstrekken wat wel en niet in concreto kan. Hierbij moet de geldende regelgeving niet beperkt worden opgevat, maar ook onder meer de CO2-problematiek, en Hinder- en Geluidsoverlast voor dier en mens in ogenschouw worden genomen,

    De motie is verworpen met 3v (Jongert, CDA), 8t

    5 - OZ Moties

    Onderwerp
    21M09 CDA Wat wel en niet in het Twiske
  23. 16.e

    Besluit

    verzoekt het college om bijstandsgerechtigden zo spoedig mogelijk een vrijstelling van giften zonder meldingsplicht of terugvordering te geven van €1.200,- per jaar,

    de motie is na wijziging aangenomen met 11v (0t)

    5 - OZ Moties

    Onderwerp
    21M10 PvdA GL Vrijstelling giften
  24. 16.f

    Besluit

    spreekt uit:

    1. geen grote windturbines te willen in nabijheid van de Oostzaanse gemeentegrenzen;
    2. dat Amsterdam tenminste de morele plicht heeft rekening te houden met haar buurgemeente wanneer haar beslissingen een (grote) impact hebben op de inwoners van die buurgemeente,

    en draagt het College op:

    1. de stelling te verdedigen geen windturbines voor en nabij Oostzaanse grondgebied op te nemen in de regionale energiestrategie (RES NHZ);
    2. bij de Provincie kenbaar te maken dat de gemeente Oostzaan bijzonder teleurgesteld is in de wijze waarop de gemeente Amsterdam haar buurgemeente negeert en;
    3. bij de Provincie erop aan te dringen de voorwaarden in de Omgevingsverordering NH2020 aan te scherpen/te herzien zodat:
    • aan elk besluit van een gemeente omtrent de plaatsing van windturbines een duidelijk draagvlakonderzoek onder de direct omwonenden in een straal van 1,5 km rondom de geplande windturbine(s) ten grondslag ligt;
    • erop toegezien wordt dat binnen het klimaatakkoord gemaakte afspraak bij lokale windturbine(s) een burgerparticipatie en 50% eigendom van de lokale omgeving maximaal en transparant wordt ingevuld;
    • de minimale afstand van 600 meter weer terugkomt als absolute waarde zonder daaraan verbonden afstandsverlagende condities;
    • naast de RIVM-richtlijnen ook de WHO-richtlijnen inzake windturbines gebruikt worden bij de toetsing;
    • erop toegezien wordt dat er direct ingespeeld kan worden op voortschrijdend inzicht inzake het aanpassen van regelvorming met betrekking tot de minimale afstand tot windturbines, dit in het licht van de lopende discussie rondom ernstige hinder en gezondheidsschade,

    de motie is aangenomen me 10v, 1t (PvdA)

    2 - OZ Ingekomen stukken

    Afzender
    College

    5 - OZ Moties

    Onderwerp
    21M11 VVD CDA Plaatsing windturbines Noorder IJplas
  25. 17
    Sluiting